Opis sprawy
Zgodnie z przepisami ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych prawo do umieszczenia na Liście Produktów Tradycyjnych mają produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, za które uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej.Powyższe należy wykazać we wniosku oraz udokumentować.25 letni okres wytwarzania produktu nie oznacza, że podmiot zgłaszający produkt do wpisu na listę musi produkować go przynajmniej od 25 lat, chodzi bowiem o wytwarzanie produktu przez ten okres ale niekoniecznie przez tego samego producenta.
- sery i inne produkty mleczne,
- mięso świeże oraz produkty mięsne,
- produkty rybołówstwa w tym ryby,
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie),
- wyroby piekarnicze i cukiernicze,
- oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.),
- miody,
- gotowe danie i potrawy,
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- inne produkty.
Sposob dostarczenia dokumentow
Wnioski dotyczące produktów wytwarzanych na terenie Województwa Łódzkiego należy przesłać pocztą albo złożyć osobiście w Biurze Podawczym Urzędu.
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (tj. Dz. U. z 2017 roku, poz.1168).
Tryb odwoławczy
Strona niezadowolona z decyzji może zwrócić się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie sprawy w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji. Wniesienie skargi do Wojewódzkiego Sadu Administracyjnego w Warszawie może nastąpić po wyczerpaniu wymienionego środka odwoławczego.
Załączniki
Brak załączników